Grunderna

Från Hjärnor Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hjärnor är ett kooperativt figurspel där varje spelare tar rollen som en hjälte. Motståndarna, zombierna, styrs av spelets regler. Spelet spelas i rundor där varje runda är uppdelade i tre faser, hjältefasen där hjältar agerar, zombiefasen där zombier rör sig och sedan attackerar och slutfasen där man placerar nya zombier på planen, hanterar hjältars speciella tillstånd och städar upp inför nästa runda.

Spelsystemet bygger på en typ av tärningsslag som kallas Test. Det är samma tärningar som används för alla Test och de går till på samma sätt vilket gör systemet relativt lätt att komma in i.

Hjältefas Under hjältefasen så har varje hjälte en viss mängd tidspoäng att spendera varje runda, dessa kan spenderas på handlingar eller attacker. Det finns över 50 olika handlingar att utföra med saker som att Gå, Lägga på en rem, Öppna dörrar, Klättra, Hoppa midjehög mur, Leta pryttlar osv. spelarna måste inte agera i tur och ordning utan alla kan spela samtidigt så länge hjältarnas handlingar inte påverkar varandra, det går även göra delar av handlingspoängen med en hjälte och sedan vänta på effekten av en annan hjältes handlingar innan de sista poängen väljs hur de ska spenderas.

Zombiefas Under zombiefasen så flyttar först zombierna i en specifik ordning för att simulera deras sinnen och prioriteringar. Sedan kommer de attackera hjältar de kommit i kontakt med eller terräng som hindrar deras förflyttning.


Regelbokens kapitel[redigera]

Del 1, Introduktion

Kom igång - Introduktionskapitel som beskriver vad som behövs för att spela och hur man ställer upp inför en spelomgång.

Del 2, Spelregler

Regler - Grunderna i reglerna med saker som siktlinjer och hur man mäter och flyttar modeller.

Test - Beskriver hur tärningsslag går till.

Spelrundan - Kort genomgång av spelrundans faser.

Hjältefasen - Tidspoäng, handlingar och händelser beskrivs. Förteckning över Förflytttningshandlingar och Övriga handlingar.

Zombiefasen - Hur zombier förflyttas och attackerar.

Slutfasen - Beskriver vilka test som ska tas i slutfasen och vad man ska städa upp inför nästa runda.

Strid - Hur attacker mot zombier går till, vapenbeskrivningar och stridshandlingar.

Skador och tillstånd - Vad som händer när hjältar blir skadade och smittade, samt de olika tillstånd de kan hamna och Tillståndstest.

Spelplanen - Hur terrängen på spelplanen påverkar spelet, hur hus är uppdelade i områden och Hushandlingar.

Utrustning och pryttlar - Utrustningsbeskrivningar, hur pryttelkort fungerar och Pryttelhandlingar.

Transportmedel - Börjar med beskrivning av cyklar och Cykelhandlingar. Fortsätter med hur fordon fungerar och Fordonshandlingar. Fordonsdelen kan ignoreras om man använder de förenklade fordonsreglerna i Tips och trix kapitlet.

Eld - Beskriver hur eld fungerar och Eldhandlingar. Kan hoppas över om man inte har hjältar med vapen som skapar eld.

Följeslagare och Överlevare - Överlevare används i scenariot "Det var den sista, åk nu!", följeslagare är husdjur och småsyskon. Reglerna kan hoppas över i annat fall.

Hjälten - Hur man skapar sin hjälte och vad de olika värdena på rollformuläret betyder.

Scenarion och kampanjer - Hur scenarion binds ihop i kampanj och hur hjältar graderar och fem scenariobeskrivningar.

Tips och trix - Hur man kan justera svårighet på spelet, regler för specialzombier och hur man kan förenkla reglerna. Att slumpa dörrar med vanlig kortlek och spela i olika skalor.

Del 3, Möllinge[redigera]

Stadskarta - En karta över Möllinge

Ett lugnt hörn i världen - Beskrivning av stadens olika delar samt tidslinje för sommaren 1995 innan utbrottet.

Del 4, Appendix[redigera]

Index - Index. De feta siffrorna är till huvudavsnittet för varje ord.

Tabeller - De vanligaste tabellerna som används under spel samt prytteltabellen som används ifall man inte har pryttelkort.

Rollformulär - Formulär att kopiera för att skapa sin karaktär. Finns även att ladda hem på hemsidan. [1]