Husbyggartips

Från Hjärnor Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Material[redigera]

Material och verktyg som är bra att ha tillgängliga för att bygga hus.

Materialet till husen går att hitta i välsorterade konstnärs- och hobbybutiker och tillvägagångssättet är inte svårt när man väl kommit igång. Förutom materialet nedan behöver du även ha en bra färgskrivare för att kunna skriva ut tapeter, dörrar och väggstrukturer. Var försiktig när du arbetar med skalpell så att du inte skär dig i fingrarna!

 • 5 mm kapaskiva eller foamboard till ytterväggar
 • 2 mm kartong till innerväggar, golv och tak
 • 0,5 mm klar genomskinlig plast till fönster
 • Tunnare kartong eller tjockt papper till dörrar
 • Utkrifter av tegelväggar, tapetfärger, golvfärger och dörrar
 • Svart dekorwellpapp till takpannor och korrugerade plåttak
 • 2 mm tjock plaststav till gångjärn
 • Utskrifter av dörrar, ca 43x23 mm
 • Blyertsstiftpenna
 • 30 cm stållinjal
 • Rak engångsskalpell
 • Avbitartång, tunn och med rak kant
 • Permanent spraylim
 • Limpistol och genomskinligt smältlim
 • Superlim
 • Möbler och inredning i skala 1:50

Planering[redigera]

En grov skiss är ritad och kontrolleras mot en modell så det blir rätt storlek och det går att gå runt huset. Skissa gärna upp fler för jämförelse och välj den som är bäst.

Bestäm först vilket hus du ska bygga. Designa huset och skissa, skissa, skissa! Ju fler olika alternativ du skissar upp desto större möjligheter har du att välja ett hus som du vill bygga. Rita en planskiss över husets våningar, gärna i naturlig storlek. Har du en planritning på ett riktigt hus går det utmärkt att använda den. Gör ytterväggarna på ritningen 5 mm tjocka och innerväggarna 2 mm tjocka. Ha en 25 mm bas till hands att prova med för att se att det inte blir för trångt. Glöm heller inte att ungefärligt markera om du tänker inreda ditt hus med möbler. Markera var dörrar och fönster ska vara. När du ritar ytterväggarna markerar du även hur lång varje väggbit är. Om du gör dem 5 mm kortare än väggens längd passar de alla om du limmar dem ”omlott”, det vill säga att varje vägg har en limfog på kortändan och en på kanten. Detta gör även husen stabilare.

Försök att tänka husen i jämna 50 mm ”moduler” för att få dem att se de bra ut i förhållande till varandra, även om skalan blir lite fel. Gör husen till exempel 100x100, 150x100, 150x200 mm.Bygger du hus med flera våningar, tänk på att varje trappsteg är 5 mm djupt och att hela trappans ”fotavtryck ”, alltså den plats trappan tar på bottenvåningens golv, blir 55 mm långt och lika brett som du väljer att göra trappan. Vill du ha en vanlig innetrappa där modeller får plats att gå är 27 mm en bra bredd.


Skär ut väggarna[redigera]

Gör alla väggar 45 mm höga, och gör dem alla 5 mm kortare än husets totala vägglängd för att kompensera för tjockleken på kapaskivan, enligt din skiss. Börja alltid med bottenvåningen om ditt hus har flera våningar. Rita ut dörrar och fönster. Gör dörrhålen 40 mm höga och 27 mm breda för att få plats att flytta igenom en bas på 25 mm. Detta är egentligen skalmässigt helt fel, men det ser bra ut! Vanliga bostadsfönster är 20 mm höga och 25 mm breda, och är placerade 5 mm från väggens överkant. Givetvis kan du ändra storlek på fönstren hur du vill för att passa just det hus du bygger, men dessa mått är bra som referens. Rita ut allt innan du skär! Bäst skär du med en smal engångsskalpell. Håll bladet rakt och skär i flera bestämda snitt på samma ställe. Använd alltid linjal och var försiktig med den tunna bit som sitter ovanför dörrar och fönster.

Tapetsera väggarna[redigera]

Husets väggar och golv är utskurna. På dessa har tapet- och golvmönster, utskrivna på vanligt skrivarpapper, limmats. Utgå från din skiss när du limmar så att rätt tapet hamnar i rätt rum.

Med hjälp av ritningen markeras nu var det ska vara olika tapeter på insidan av väggarna, om du inte ska ha samma interiörfärg i hela huset. Skär till en bit tapet som är något större än du behöver och limma med spraylim (spraya på tapetbiten). Fäst tapeten och skär sedan försiktigt längs med kanten för att få bort överflödet. Skär också försiktigt ut hålen för dörrar och fönster. Det kan vara lite klurigt, men håller du upp biten framför en lampa går det ganska lätt att se var du ska skära. Innerväggarna skär du till av kartong. Den är lite svårare att jobba med än kapaskivan, men stabilare. Skär ut dörröppningar och ”tapetsera” även innerväggarna.

Limma ytterväggarna[redigera]

Ta två av väggarna och testa först om de passar ihop. Stryk sedan smältlim på ena kanten och tryck snabbt ihop den med nästa väggs insida. Var noga med att limningen blir i 90 grader och att de båda väggbitarna hamnar med rätt sida upp! Det går inte att använda superlim till detta då det smälter innanmätet i kapaplattorna. Trälim, PVA-lim, går fint att använda, men har längre torktid, så ofta fungerar smältlim bättre. Limma sedan ihop de två andra väggarna påsamma sätt. När du har två limmade L stryker du smältlim på en av bitarnas kortända och limmar ihop dem med varandra. Ta en fog i taget, annars hinner limmet stelna innan du får ihop det. När du sätter den sista limfogen, trycker du huset försiktigt mot en jämn bordsyta för se till att limningen fäster och för att det ska få en jämn yta att stå på.

Klä och limma fast golvet[redigera]

Ytterväggarna limmas ihop med golvet. Använd vinkellinjalen för att få vinklarna räta och trimma sedan bort överflödigt material som sticker ut vid hörnen.

Ställ husstommen på en bit kartong och rita längs ytterkanten på väggarna för att få en exakt passform. När du har skurit ut ditt golv får du på samma sätt som när du tapetserade skissa upp var de olika rummen finns, så att du kan limma olika golv på rätt ställen. Detta kan vara lite klurigt, men blir inte passformen helt exakt är det inte hela världen. Innerväggarna som kommer att monteras döljer en bit av skarven mellan golvbitarna. Testa nu om golvet passar. Stryk sedan smältlim längs underkanten av en väggvinkel och limma fast. Var noga med att golv och väggar sitter kant i kant. När första kanten är limmad stryker du lim på nästa och trycker ihop. De två återstående väggarna får du försöka få in lim under, det viktiga är att det fäster i husets hörn och intill dörröppningarna.

Limma innerväggarna[redigera]

Skär ut dörrar i innerväggarna innan du monterar dem på plats. Följ din skiss och limma dit väggarna med smältlim.

Förmodligen kommer du att behöva justera längden på väggarna något då det är svårt att beräkna exakt hur långa de ska vara för att passa. När detta är gjort fäster du dem bäst i husets golv, längs den markerade kanten på rummet, med en tunn sträng smältlim på väggens undersida. Mät sedan med en liten bit kartong skuren till 90 graders vinkel och fäst innerväggen i ytterväggen med lite superlim så att den blir rätvinklig från golvet. Det är viktigt att innerväggarna absolut inte är högre än ytterväggarna för att du ska kunna lägga på tak eller en övervåning. Nu är bottenvåningen nästan klar!

Montera trappan[redigera]

Trappan är färdigmonterad på första planet i flervåningshuset. Se noga till att trappan inte sticker upp ovanför väggarna eftersom nästa våningsplan behöver ett jämnt underlag.

Vill du ha en övervåning på ditt hus limmar du nu dit trappan. Skär ut en bit kapaskiva som är 27 mm bred och 100 mm lång och limma med spraylim rätt golvfärg på den. Markera sedan var 5:e mm längs hela bitens längd och skär isär biten vid varannan markering. Du kommer då att få 10 bitar som är 10x27 mm stora, med en markering mitt på.Sätt en klick superlim på ena ovansidan av en bit och limma undersidan av en bit på den så att den övre biten täcker precis hälften av den nedre. Du har nu limmat dina två första trappsteg! Fortsätt på samma sätt, bit för bit, tills du har en trappa som är 45 mm hög, det vill säga 9 bitar. Den borde då vara 55 mm lång. Limma trappan på plats med smältlim, och se till att fästa den i en vägg för att den ska stå stadigt. Trappan får precis som innerväggarna inte sticka upp ovanför ytterväggarna!

Bygg ovanvåningen[redigera]

Lägg din undervåning med ovansidan ner på en kartongbit och rita längs kanten på samma sätt som du gjorde med undervåningens golv. Skär ut biten och kontrollera att den passar. Rita upp och skär ut var trapphålet ska vara någonstans. För att det ska vara spelbart är det bra om det ovanför trappan finns en yta på minst 25x25 mm för en modell att stå på. Själva trapphålet gör du 40 mm långt. Kontrollera innan du skär att det stämmer med var trappan kommer upp från undervåningen!

Övervåningen byggs på samma sätt som under-våningen med golv, tapeter och innerväggar.Undantaget är att du kan limma fast det första L:et av väggar på golvbiten innan du går vidare med att limma resterande väggar. På detta sätt blir det lättare att se till att de passar ordentligt och hamnar precis rätt på övervåningens golvbit.

Våningsguider[redigera]

Byggnaden har lagts uppochner på en skiva för att markera ut för ett tak som sedan skurits ut. Stoppklossar limmas fast för att taket inte ska glida runt under spel.

För att få övervåningen att passa exakt rätt på undervåningen och inte glida omkring behöver du göra små ”guider” som gör att de hamnar precis rätt. Skär ut några bitar kapa, cirka 5x15 mm stora. Fäst 4-5 stycken med en ytterst liten klick häftmassa i några hörn på bottenvåningen, precis i höjd med ytterväggens kant. Sätt dem inte precis vid dörrar eller fönster, utan försök välja hörn där de inte syns för mycket. Se till att ha minst en vid varje yttervägg för att undvika att våningen glider. Sätt fast bitarna med skumsidan mot husets vägg så att en kartongklädd kant hamnar uppåt.

Droppa lite superlim på varje guide och sätt snabbt dit ovanvåningen på precis rätt ställe. När du sedan lyfter av ovanvåningen igen borde alla guider ha fastnat under golvet på ovanvåningen med hjälp av superlimmet, och eftersom den fogen är starkare än häftmassekluttens följer de med upp. Fungerar det inte, gör om tills du har tillräckligt för att våningarna ska ligga stadigt utan att glida omkring. Pilla sedan bort häftmasserester på både insidan av väggarna och på guiderna.

Taket[redigera]

För att få en stomme till taket gör du på samma sätt som när du gjorde ovanvåningens golv: vänd upp och ner på ovanvåningen och rita av längs kanten på en bit kartong. Skär ut och fäst guider på samma sätt som mellan våningarna på denna bit.

Vill du ha ett platt tak på ditt hus klär du kartongbiten med dekorwellpapp, helst svart. Denna kan sedan målas med vilken färg du vill. Vill du istället ha ett sadeltak skär du av kapaskivan ut två låga trianglar, där basen är lika bred som takplattan. Fäst dessa på takplattan, precis i kanten. Var noga med att även här se till att de står vinkelrätt mot takplattan. Mät sedan takets längd och längden på triangelns andra ben och skär ut två plattor som är cirka 5 mm större än detta åt båda hållen. Att de är något större gör att taket får ett visst överhäng, vilket ser bra ut. Kontrollera att bitarna passar innan du limmar fast dem på varsin sida av trianglarna. Nu är stommen klar och utsida, fönster, dörrar och detaljer återstår.

Fasaden[redigera]

Utsidan av byggnaden har klätts med utskriven tegelvägg och dekorwellpapp har klistrats fast på taket.

Välj först vilken typ av material du vill efterlikna på utsidan. Tegel, trä, puts eller något annat. Se till att ha tillräckligt mycket utskrivet av mönstret för att räcka till hela huset. Skär en bit av papperet i en cirka 50 mm bred remsa och gör denna så lång det går. Spraya lim på papperet som ska fästas och tryck fast det på husets bottenvåning. Börja inte i ett hörn utan hellre precis mitt på en dörröppning för att göra skarven lite mer osynlig och hållbar. Passa in pappersremsan kant i kant med husets underkant, och låt den sticka ut något ovanför överkanten. När det har torkat renskär du detta försiktigt. Fortsätt att klä husets utsida och försök att göra så små överlappningar som möjligt. Försök också att så långt det går lägga skarvar vid dörrar eller fönster för att göra dem nästintill osynliga. Mönsterpassa om det behövs, till exempel om du har en tegelfasad.

Fönster och dörrar[redigera]

Rundstav monteras i dörröppningarna och fungerar som gångjärn för dörrarna som monteras på staven. Se till att dörrbladet endast limmas på staven!

När båda våningarna och takets gavlar är täckta är det dags att skära ut hål för dörrar och fönster. Även detta kan vara lite knepigt, men lyser man från baksidan och försiktigt skär med en riktigt vass kniv brukar det fungera. Fönsterrutor gör du genom att skära ut bitar av den tunna transparenta plasten som är 20x25 mm stora.

Passa in dem i fönsterhålen och fäst dem med några små kluttar smältlim i hörnen. Vill du göra fönster med en annan form eller storlek är det bara att skära ut ”fönsterrutorna” till rätt storlek.

För att göra dörrarna öppningsbara måste du försiktigt tälja till en spets på den plaststav du ska göra gångjärnen av. Tryck försiktigt ner staven i ytterväggens ovansida, precis i kant med dörrhålet. När du kommit igenom är det bra om du markerar en grund ränna i dörrhålets kant där plaststaven kan gå. Tryck ner plaststaven hela vägen och markera med pennan var den träffar golvet. Se till att staven löper helt i linje med dörrhålets kant för att dörren ska gå att öppna och stänga. Borra försiktigt ett hål i golvets kartong med spetsen på din skalpell eller en tunn borr och trä ner plaststavens spets i hålet. Tryck försiktigt och se till att hålet inte är för stort och att staven går rakt igenom. Spetsen på staven ska precis gå ner i hålet utan att komma ut på undersidan. Klipp sedan av staven cirka 5 mm ovanför väggens översida.

Nu ska du skära till en dörr av den tunna kartongen. Tänker du ha en utskriven dörr som dekor, limma först ena sidan på kartongen. Skär sedan ut dörren så att den blir 39x24 mm stor. Prova om dörren passar i hålet när gångjärnsstaven är på plats. Gör den inte det får du försiktigt skära den till rätt passform. Limma sedan andra sidans dörrbild och skär rent runt kanten.

När du limmar dörrbladet mot plaststaven är det väldigt viktigt att superlimmet inte rinner iväg och fäster staven mot väggen. Stryk försiktigt lim längs dörrens kant. Låt torka för att ge en yta som nästa limfog fäster bättre på. Stryk sedan på ytterligare tunt med lim och fäst försiktigt mot staven så att dörren sitter helt rakt. Det är ofta lättare att först fästa dörren i halvöppet läge. Låt det sedan torka ordentligt så att du inte råkar vrida in superlim mellan vägg och gångjärn när du vrider på dörren. När du testat och ser att det fungerar, klipp av staven precis i höjd med väggens ovankant.

Tak[redigera]

Ett tak på en villa gjort för att se ut som tegelpannor

Vill du att ditt hus ska ha ett tegeltak klipper du 10 mm breda remsor av dekorwellpappen. Klipp dem så att wellpappens vågor går vinkelrätt mot remsans längd. Börja längst ner på taket och fäst en remsa så att den sticker några millimeter nedanför takets kant. Använd limpistol till detta. Oftast blir det lättare om du limmar en lite för lång bit wellpapp först och sedan klipper av så att den passar på bredden. Fortsätt att limma remsor av wellpapp så att de ligger lite omlott hela vägen upp till takets nock. Se till att sista biten hamnar precis i linje med nocken. Gör om samma sak på takets andra sida. Torrborsta sedan taket med någon brunröd färg. Doppa en stor pensel i färgen och torka av det mesta på en bit papper. Måla sedan i stora drag över taket för att få färgen att fästa endast på de upphöjda delarna av wellpappen. Fortsätt tills du är nöjd med färgen. Vill du ha ett platt tak eller någon form av plåttak kan du istället använda slät kartong som du målar och eventuellt dekorerar.

Inredning[redigera]

Husen ser mycket mer levande ut med inredning. Här en säng av balsa och en tygbit som täcke.

Nu återstår endast att möblera huset! En del saker går ganska lätt att bygga själv, bara man är någorlunda konsekvent med skalan. En bardisk eller butiksdisk görs till exempel alltid 20 mm hög. Den skärs till av en bit kapaskiva och sedan limmas en 6 mm bred plastremsa på toppen som diskyta. Den inredning som inte kan byggas själv går att köpa via butiker som säljer arkitekturmodells-tillbehör eller dockmöbler. Vi har sett att skala 1:50 är en bra skala för möbler.

Det färdiga huset med altan byggd i balsa och dörrar och fönster monterade. Vill du sätta en personlig prägel på byggnaden så kan du lägga till en skylt med t.ex grillens namn och en meny som hänger vid korvluckan. Inomhus kan du bygga och montera möbler och annan inredning.