Skjul Instruktion
Introduktion[redigera]
Den här sidan beskriver hur man monterar den MDF-byggsats som ges ut av Hopta och är anpassad för Hjärnor. Byggsatsen är producerad av Gameprototyper Vi försöker kontinuerligt förbättra modellerna, så det du ser på de här bilderna kan skilja sig något från den modell du har framför dig.
Förberedelser[redigera]
Se till att du har alla verktyg du behöver tillgängliga innan du sätter igång.
Verktyg[redigera]
Det är rekommenderat att använda de här verktygen när du bygger byggsatsen.
- Kniv. Brytbladskniv eller skalpell är att föredra. Den används för att skära ut delarna från ramen med samt trimma bort fästpunkterna.
- Trälim. Jag föredrar att ha det i en burk för att kunna pensla på det. Limmet har jag några droppar vatten i för att det ska blir lite lättare att pensla. Ta det försiktigt med vattnet, 2-3 droppar ändrar konsistensen på en ganska stor mängd lim!
- Pensel. För att stryka ut limmet. Jag föredrar en platt ganska grov pensel med hårda strån.
- Skärunderlägg. För att inte skada bordet du arbetar på om du är rädd om det.
- Fuktad duk eller papper. Det blir ofta lite trälim som kläms ut när man trycker ihop delarna. Torka bort dessa med en fuktad duk innan de hunnit torka. Hushållspapper funkar, men det är bättre med något som inte luddar av sig.
Skär loss delarna[redigera]
Delarna att bygga med sitter fast i arket med små tabbar där lasern inte skurit. För att lossa dem ta en vass kniv och tryck med eggen mot tabben rakt ner, se till att ha ett underlag som inte gör något ifall knivens spets skulle gå ner i underlaget. Det är lättast att börja från kanterna på arket och sedan röra sig inåt, då kanterna kan flexa utåt lite.
Trimma delarna[redigera]
Använd en vass kniv eller sandpapper för att ta bort eventuella rester av tabbarna där delarna suttit fast på arket.
Måla delar[redigera]
Det går alldeles utmärkt att spraya delarna innan man sätter ihop. Med ett tunt lager sprayfärg kommer fortfarande linjerna för plankor och liknande att vara synliga. Genom att spraya innan man monterar byggnaden kan man ha olika färger på in och utsida genom att helt enkelt vända på dem och måla andra sidan. Tänk på att färgen du målar sist är den som du får på kanterna, så tänk planera din målning för att få ett så bra resultat som möjligt. Använder du maskeringstejp, så använd en som inte fastnar så hårt, limmet har annars en tendens att göra MDF:en lite luddig. Skulle det hända så går det att slipa bort med ett fint sandpapper för att få en enhetlig yta. Det går givetvis att måla byggnaden efter att den är ihopbyggd och man måste inte ha sprayfärg utan kan använda även pensel.
Montering[redigera]
Nu är det dags att montera ihop skjulet. Till det här steget behöver vi limmet. Det kan vara värt att testa att sätta ihop delarna utan lim innan så att du vet hur de passar ihop.
Hyllan[redigera]
Börja med att montera hyllan inne i skjulet. Du kommer behöva bottenplattan, hyllgavlarna och de två hyllplanen. Gavlarna och hyllplanen är identiska så du kan inte välja fel del. Däremot är det viktigt att du placerar golvplattan åt rätt håll med den utstickande delen för dörren till vänster som på bilden.
Limma fast gavlarna i golvet. Den del som sticker ut lite längre passar i hålen längs med sidorna långt bak och behöver lim runt om. Den kortare pinnen limmas på undersidan i de bakre hörnen.
Limma dit de två hyllplanen, börja med det nedre och sedan det övre. Det är tanken att plankan ska vara på ovansidan av hyllplanen, men skulle man vilja ha en metallhylla med hela hyllplan går det givetvis vända dem nedåt istället. När hyllplanen är fastlimmade, torka bort överflödigt lim och se till att hyllan är så vinkelrät som möjligt.
Dörrkarm[redigera]
Under tiden vi väntar på att hyllan ska torka något så bygger vi dörrkarmen. Den ska inte limmas fast i dörröppningen ännu, men vi använder dörröppningen som mall så att vi får en vinkelrät dörromfattning. Här är det mycket viktigt att alla bitar hamnar åt rätt håll. Den övre tvärslån har ett runt hål, här på vänster sida i bilden. Notera även att pinnarna som sticker ut på den är olika långa. På bilden är de långa delarna närmast kameran. Dessa ska vara innanför dörren. Är det din första gång du monterar en sån här dörr, se till att pussla ihop bitarna utan lim först så du ser att de hamnar rätt. Vi börjar med att limma topparna på sidofodren till tvärslån. Ta det försiktigt med limmet så att du inte limmar fast dörren.
Här har vi lagt den främre väggen med utsidan ner, Sidopinnarna har den längre piggen uppåt och tvärslån har de längre pinnarna uppåt med. Det gör att passformen är exakt i dörröppningen. De enda delar vi limmar till varandra i det här läget är själva ramen. Dörren ligger i för att se att vi byggt karmen åt rätt håll och för att trycka ut delarna så de rätvinkliga.
Bak- och sidväggarna[redigera]
Montera bakvägg och sidoväggarna. Se till att mönstret kommer på utsidan och att du limmar både mot basen och mot de andra väggarna. Ser du till att de trycks ihop ordentligt så ska ditt skjul vara väldigt rätvinkligt och fint. Det är lätt att det trycks ut lite lim ur skarvarna, det går lätt att torka bort med en fuktad trasa innan det torkat.
Montera dörr och karm[redigera]
Nu är det dags att limma fast dörrkarmen vi limmade ihop tidigare. Limma insticksbitarna och undersidan av karmen. Stick ner dörren i det runda hålet, se till att du har rätt sida utåt. Trä sedan karmen över dörren och ner i guide-hålen. Den kan nästan stå av sig själv.
Montera framväggen[redigera]
Framväggen limmas både till golvet, sidoväggarna och dörrkarmen. Tryck på den framifrån samtidigt som du håller emot dörrkarmen. Det är väldigt små marginaler så det kan krävas lite försiktigt lirkande för att få allt på plats. Se till att dörrkarmen trycks in ordentligt i öppningen i framväggen så den inte lutar och att dörren fortfarande kan röra sig fritt. Det går att sätta ett gummiband runt byggnaden för att hålla ihop den under tiden den torkar.
Taket[redigera]
Taket har två pinnar på innersidan så att det inte ska glida av när det läggs på skjulet. Limma fast dessa och testa så taket går att lyfta på och av.
Färdigt resultat[redigera]
Du har nu byggt färdigt skjulet. Det går alldeles utmärkt att använda i spel, men kommer se ännu bättre ut om du målar det. Dessutom kan man förhöja det ytterligare genom att montera ett tak på det, antingen med wellpapp så det ser ut som takpannor, eller så kan du klippa sandpapper i remsor som blir till ett tjärpapptak. På gavlarna kan man använda balsa eller plaststrips för att göra knutar som döljer skarvarna där skivorna sitter ihop.